Întrebari frecvente despre RCA
Pentru vehiculele inmatriculate ori inregistrate in Romania, pe o perioada cuprinsa intre 1 luna si 12 luni, multiplu de o luna, dupa caz
Toate persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România au obligația de a încheia Asigurarea de Răspundere Civilă Auto RCA. Scopul acestei asigurări este ca cel păgubit să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situația materială a celui care a produs paguba.
Asigurarea obligatorie RCA este valabilă cel puţin pe: teritoriul României, teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European, teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene în care nu există birou naţional.
În conformitate cu legislația în vigoare, asigurătorul RCA are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă.
Plata despagubirilor se poate face fie direct catre service-ul auto care ti-a reparat masina, fie asiguratorul iti poate plati o suma de bani, pe care sa o folosesti pentru a achita reparatia.
Primele de asigurare pentru RCA sunt influentate de varsta soferului, tipul si marca autovehiculului, cilindree. Unii asiguratori iau in consideratie si judetul sau localitatea in care locuieste soferul autovehiculului, existand statistici ale zonelor cu accidente frecvente, deci risc ridicat pentru asigurator.
Asigurarea RCA este valabila : pe teritoriul Romaniei, pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, pe teritoriul statelor apartinand Spaţiului Economic European, cat si pe teritoriul statelor aflate intre doua tari membre ale Uniunii Europene. In momentul incheierii unei asigurari RCA, fiecare asigurator este obligat sa anunte statele in care polita este valabila.
Valabilitatea unei asigurari rca se poate verifica la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, pe site-ul www.aida.info.ro . De mentionat ca sincronizarea intre asigurator si baza de date AIDA poate sa dureze pana la 7 zile.
In algoritmul de calcul al primei de asigurare rca, varsta este intr-adevar unul dintre criterii. Conform datelor statistice, lipsa experientei a soferilor mai tineri duce la o frecventa mai mare a accidentelor rutiere, astfel pretul asigurarilor auto este mai ridicat pentru cei cu varsta pana in 30 de ani.
Incepand cu 1 iulie 2020, Biroul Asigurarilor de Autovehicule din Romania, BAAR a hotarat si instiintat toate celelalte tari membre in Comunicatatea Carte Verde ca nu mai este verde cartea internationala de calatorie, ci alba, printandu-se pe o foaie A4 normala. Puteti consulta informatia oficiala aici: https://www.baar.ro/culoarea-politei-de-asigurare-carte-verde-incepand-cu-data-de-01-07-2020/ Prin urmare daca veti calatori in afara Uniunii Europene trebuie sa aveti printata asigurarea internationala de calatorie pe o foaie A4 alba, normala. In interiorulm Uniunii este suficienta polita in format electronic.
Constatul amiabil de accidente ne scuteste de un drum la politie si de eventuale puncte de penalizare. Este un instrument de rezolvare rapida a daunelor minore care indeplinesc urmatoarele caracteristici simultan: maxim doua autovehicule implicate, fara daune corporale si in care este cunoscut si impartasit de ambele parti vinovatul. A se completa formularul cu atentie, cat mai clar si bifand exact starea faptelor. Se recomanda a se efectua cateva poze cu ambele masini implicate.
Tarifele rca se calculeaza electronic luand in calcul mai multi factori prin care: categoria vehiculului, capacitatea cilindrica, masa maxima autorizata, combusitilul, marca si modelul, localitatea si extrem de important clasa de bonus malus a asiguratului care poate schimba radical pretul finalm de la simplu la dublu chiar. Din aceste motive este necesara introducerea tuturor acestor date pentru a afla tariful corect.
Este extrem de important ca datele din comanda si polita sa reflecte realitatea curenta : daca nu sunteti proprietarului dar folositi masina, este vital sa treceti toate datele proprietarului, exact ca in talon, inclusiv cnp-ul sau cui-ul dupa caz.. Altfel polita nu are nicio valoare. Daca ati cumparat masina si aveti un contract de vanzare cumparare doar atunci puteti trece datele noului proprietar. Daca doar folositi masina altcuiva, trebuie sa faceti polita pe numele acelei persoane/entitati.
Politele rca sunt emise in mod electronic. Ele sunt valabila in format electronic sau printate oe o foaie A4 normala. Incepand cu 1 iulie 2020 nu se mai printeaza pe foaia speciala care era verde in partea superioara. Cititi informatia oficiala https://www.baar.ro/culoarea-politei-de-asigurare-carte-verde-incepand-cu-data-de-01-07-2020.
Da, va anuntam din timp prin email. Daca se modifica datele de contact va rugam sa le actualizati in sectiunea contul meu, altfel mesajele noastre nu au cum sa ajunga la dvs.
Este sistemul prin care se bonuseaza clientii fara daune si se pedepsesc cei care provoaca daune printr-o majorare. B8 inseamna o reducere de 50% din tariful de baza , iar M8 inseamna o majorare de 80%. B0=tariful de baza, B1-5%,B2-10%, B3-15%, B4-20%, B5-25%,B6-30%, B7-40%, B8-50%
Dauna materiale si mai ales daune corporale si morale.
Daca este o dauna usoara, maxim 2 masini implicate, va intelegeti asupra vinovatului si nu exista vatamari corporale se completeaza cu atentie constatul amiabil, se face schimb de numere de telefon, se ia o copie dupa rca si pagubitul anunta cat mai repede asiguratorul pentru a face programarea la deschiderea dosarului de dauna. Pe site-ul asiguratorului gaseste numerele de telefon actualizate unde trebuie sa suni. In cazul daunelor mai grave sau cand nu se inteleg partile trebuie facut proces verbal la politie urmat de procedura de mai sus.
Cel mai devreme din ziua urmatoare incheierii politei rca. Puteti plasa o comanda cu valabilitate din ziua urmatoarea pana la ora 21:30 a fiecarei zile, 365 de zile pe an.
Da, indiferent ca era sub influenta alcoolului sau a stupefiantelor, asiguratorul trebuie sa despagubeasca. La urma urmei dvs nu aveti nici o vina.
Daca fuge de la locul accidentului luati-i numarul de inmatriculare si raportati in maxim 24 de ore la politie. Veti fi despagubit. Daca insa va gasiti masina lovita in parcare si autorul e necunoscut va trebuie sa va reparati dvs masina.
Ultima zi de asigurare este trecuta in polita. Sa spunem ca avem valabilitate de la 23.06 pana la 22.12. 22 decembrie este ultima zi aflata in asigurare. Deci urmatoarea polita ar trebui sa inceapa cu data de 23.12.
Daca ati vandut masina, aveti rca inca valabil si nu a fost folosit pentu plata unor pagube, puteti recupera prima de asigurare pe perioada ramasa neasigurata. Aveti nevoie de rca, contractul de vanzare cumparare sau factura de vanzare si adeverinta de la fisc prin care a fost radiata masina. Cu aceste documente contactati asiguratorul pentru recuperarea banilor pe perioada ramasa neasigurata.
Este un camp optional.Absolut oricine considerati de cuviinta poate utiliza masina dvs, fara a fi trecut in acel camp. Asigurarile rca in Romania se emit pe masina si nu pe sofer.
Este optiunea prin care in cazul in care sunteti implicat intr-un accident in care dvs sunteti tertul pagubit, va puteti adresa direct asiguratorului dvs rca pentru despagubirea pentru daune materiale nefiind nevoie sa va adresati asiguratorului persoanei vinovate. Desigur restul formalitatilor, constatarea amiabila sau constatarea de la politie trebuie intocmite.