În ultimele zile au apărut informații privind situația companiei Euroins, iar ASF a luat decizii importante în acest sens. Conform unor surse, autorizația Euroins a fost ridicată de ASF, compania intrând în insolvență. Această decizie afectează aproximativ 2,5 milioane de români care sunt asigurați la Euroins. Conform acelorași surse, Euroins ar avea o lipsă de 400 de milioane de euro față de cerința de capital de solvabilitate, ceea ce ar fi motivul pentru care ASF a luat această decizie.
Deși ASF nu a confirmat încă această decizie, se pare că există posibilitatea ca în perioada următoare să se formuleze o cerere către instanță pentru intrarea în insolvență a Euroins. În caz contrar, se ia în calcul începerea procedurilor de gestionare a companiei de către un administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
Reprezentanții Euroins România au declarat că până în prezent nu au primit nicio decizie din partea ASF cu privire la companie. De asemenea, oficialii ASF nu au putut fi contactați pentru declarații pe acest subiect.
Premierul Nicolae Ciucă a avertizat că dacă Euroins va intra în insolvență, mulți oameni vor fi afectați. În contextul actual, se pune întrebarea dacă FGA ar putea suporta un nou faliment RCA, având în vedere că a plătit peste 150 de milioane de euro către păgubiții City Insurance, Carpatica și Astra.
Într-un comunicat de presă, grupul Eurohold a dat noi detalii despre contractul de reasigurare semnat de Euroins România cu EIG Re, reasiguratorul grupului Euroins Insurance Group (EIG), precizând că valoarea totală a riscului reasigurat transferat către EIG Re este de peste 300 de milioane de euro.
În acest context, Fondul de Garantare a Asiguraților a precizat că la data de 10 martie 2023, disponibilitățile financiare ale FGA erau de 180,3 milioane lei. Conform legii, FGA își poate suplimenta necesarul de lichiditate din diverse resurse, printre care contribuțiile ale asigurătorilor la Fond, dobânzi și penalități de întârziere din plata cu întârziere a contribuțiilor de către asigurători, sume din fructificarea disponibilităților Fondului și sume din recuperarea creanțelor Fondului.